ثبت نام دوره های آموزشی
انواع پیپتها
شنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۵
0 نظر
1386 بازدید
 
 

پیپت ها به منظور انتقال حجم معینی از یک ترکیب مایع از ظرفی به ظرف دیگر طراحی شده اند که این عمل باید به کمک پوآرهای مخصوص صورت گیرد.

    
 
 
 
 

 

انواع پیپت عبارتنداز: 1- پیپت مدرّج  2- پیپت حبابدار 3- پیپت اتوماتیک یا سمپلر 4- پیپتور

 

 

 

 

 

1- پیپت مدرّج:

 

 

 

 

 این نوع پیپت از یک قطعه لوله شیشه ای که طرف باریک شده، به انتهای خروجی منتهی می گردد، ساخته شده است. پیپت مدرّج برای برداشتن حجم های غیر استاندارد مثلا 3 میلی لیتر یا حجم های ممیز دار مثل 2 و نیم و غیره به کار میرود. این وسیله معمولا" در حجم های 5 میلی لیتر تا 2 لیتر موجود است.

 

 

 

 

این نوع پیپت به دو دسته تقسیم بندی شده است:

 

 

 

الف- پیپت های مور: درجه بندی این نوع پیپت بین دو علامت بر روی بدنه آن انجام شده است ، استفاده از این نوع پیپت در هنگام انتقال محلول ها با استفاده از فاصله مدرج بین دو علامت به دقت و کنترل خاصی نیاز دارد.

 

 

 

 

 

ب پیپت های سرولوژیک: درجه بندی این نوع پیپت تا انتهای خروجی آن ادامه دارد و برای انتقال کل محلول موجود در پیپت باید در آن دمیده شود. در انتهای دهانی این نوع پیپت یک یا دو حلقه ترسیم شده است. این نوع پیپت ها مخرجی گشادتر از پیپت های مور دارند و به همین دلیل سریعتر تخلیه می شوند.

2- پیپت حبابدار:

 

 

 

     

 

 

 

این نوع پیپت عبارت است از یک حباب استوانه ای شکل شیشه ای که از دو سر به لوله شیشه ای باریکتر ی منتهی شده است، که برای انتقال حجم ثابت و  استاندارد از یک مایع مثل 1، 2، 5، 10 میلی لیتر بکار می رود. این دسته از پیپت ها خود به دو دسته تقسیم می شود:

 

 

 

الف) پیپت های حجم سنجی: این نوع پیپت جهت انتقال دقیق حجمی ثابت از محلول های آبی رقیق و نمونه های غیر چسبنده کالیبره شده است.

 

 

 

ب) پیپت های استوالد- فولین: این نوع پیپت شبیه پیپت های حجم سنجی است، با این تفاوت که حباب پیپت به انتهای خروجی آن نزدیکتر است.این نوع پیپت در اندازه های 5/0 ، 1 ، 2و 3 میلی لیتری جهت اندازهگیری حجم دقیق مایعات چسبنده مانند خون به کار برده می شوند.

طرز کار با پیپت:

 

پیپت را ابتدا با آب و صابون و محلول سولفوکرمیک و آب معمولی شستشو می دهیم سپس با آب مقطر آن را کر می دهیم آبی را که در نوك آن باقی مانده باید به بیرون فوت کرد و نوك آن را باید با یک دستمال تمیز خشک نماییم تا محلولی که داخل پی پت کشیده می شود ، رقیق نشود و یا اینکه کلاً پی پت را توسط پمپ مکنده خشک می نماییم.

قبل از استفاده پی پت را یکی دو بار و هر بار با مقدار کمی از محلول مورد نظر شستشو می دهیم . در موقع برداشتن محلول ساقه پی پت که حتماً باید خشک باشد ، نباید بیش از حد لزوم در محلول فرو برده شود . پس از برداشتن حجم دلخواه از محلول مجدداً ساقه پی پت را خشک کرده و پی پت را به طور عمودی با جدار ظرف دوم که کج گرفته می شود ، تماس می دهیم و اجازه می دهیم تا محلول به طور یکنواخت وارد ظرف دوم شود . قطره ای را که در انتها در نوك پی پت می ماند نباید خارج کرد. پس از اتمام کار مجدداً پی پت را شسته و آب مقطر می زنیم و در جاپی پت قرار می دهیم . برای اینکه گرد و غبار وارد پی پت نشود می توان یک لوله آزمایش را وارونه روی آن قرار داد و یا با پنبه آن را مسدود کرد.

3- پیپتور سمپلر یا میکروپیپت:

 

در آزمایشگاههای تشخیص طبی و مجهز که آزمایشهای دقیق انجام میشود، معمولا" از پیپت  اتوماتیک استفاده میشود . این نوع پیپت در اندازگیری های حجمی با دقت یک میکرولیتر به کار می روند و شامل دو نوع هستند که یا حجم ثابتی را برداشت میکنند و یا قابل تنظیم بوده و حجمهای مختلف را منتقل میکنند. نوک این پیپتها پلاستیکی است و معمولا بعد از مصرف دور انداخته میشود. گنجایش میکروپیپت ها برحسب میکرولیتر  یا لاندا  بیان می شود. میکرو پیپت های موجود در بازار برای اندازه گیری حجم های 1 تا 500 میکرولیتر کاربرد دارند. میکرو پیپت ها به دو دسته میکروسرنگ ها ی مدرج و میکرو پیپت ها ی نیمه اتوماتیک تقسیم می شوند.

 

 

 

 

اصول كار با میكروپیپت:

 

برای برداشتن حجم مورد نظر توسط میكروپیپت به نكات زیر توجه كنید:

- میكروپیپت را به آرامی و با دقت بر روی حجم مورد نظر تنظیم كنید.

- نوک سمپلر یكبار مصرف را به میكروپیپت متصل نمایید بطوریكه از جایگیری درست و محكم آن اطمینان داشته باشید.

- دكمه عملگر را تا اولین ایست آن فشار دهید.

- نوک سمپلر را درست زیر سطح مایه (3-2 میلی‌متر) قرار داده و دكمه عملگر را به آرامی و یكنواخت رها كنید و میكروپیپت را در هنگام كشیدن مایه عمود نگه دارید.

- نوک سمپلر را با دقت از درون مایع بیرون آورده به دیواره داخلی ظرف بكشید تا مقادیر اضافی در جدار بیرونی نوک سمپلر باقی نمانده باشد.

- مایع كشیده شده با فشار آرام دكمه عملگر تا اولین ایست خارج می‌شود كه پس از توقف كوتاهی در اولین ایست باید دكمه عملگر را تا دومین ایست فشار داد تا از تخلیه كامل مایع مطمئن بود.

- درهنگام عدم استفاده ازمیكروپیپت آنرا دروضعیت عمودی ودرانتهای محدوده مشخص شده برای میكروپیپت قرار دهید.

- برای تمیز كردن میكروپیپت از آب یا اتانل 70% و یك پارچه نرم یا دستمال بدون پرز استفاده كنید. هرگز برای تمیز كردن سطوح خارجی میكروپیپت از موادی نظیر گزیلن یا سایر حلالهای مواد پلاستیكی استفاده نكنید.

- مراقب باشید كه هنگام برداشتن مواد شیمیایی تنها نوک سمپلر با آنها تماس یابد و میكروپیپت آلوده نشود.

- تا حد امكان از كشیدن مواد خورنده مانند اسیدها و بازهای قوی با استفاده از میكروپیپت خودداری كنید. چون این مواد باعث خوردگی اجزای داخلی میكروپیپت می‌شوند.

4- پیپتور: دستگاه بسیار ساده ای که حاوی یک مخزن مایع و یک پیپت دو راهه است. به طوری که با کشیدن پیستون مایع از یک راه وارد پیپت شده و با فشردن پیستون مایع از راه دیگر خارج میشود. از پیتور برای سرعت عمل و انتقال یک حجم معین از یک مایع بخصوص  به دفعات و معمولا  مواد  مایع سمی استفاده میشود.

نام
ایمیل
متن نظر
عبارت داخل تصویر